International Commerce Centre, Hong Kong
Höga och magnifika byggnader i världen

10 högsta byggnaderna i världen, del 1

Höjder är något som fascinerat mig sedan jag var liten. Tror det har att göra med att jag är höjdrädd, och har svårt att stå intill en kant om jag inte vet med 110 procents säkerhet att det är säkert. Så att gå upp i en till exempel en fyr med ett tunt räcke som skydd mellan dig av kanten, det är inget jag gör. Men att bege mig upp i en skyskrapa, 80 våningar upp, det är däremot inga problem, inte heller när det gäller att flyga. Det är av denna anledning som jag valt att skriva lite om världens högsta byggnader som finns idag. I de tre första inläggen skrev jag om dessa byggnader en och en, men insåg efter den tredje att detta inte skulle fungera, att det blev allt för långrandigt så jag beslöt mig inför detta inlägg att ändra inriktning och istället skriva kortfattade texter om dessa olika byggnader.

Flest höga byggnader i Asien

Av någon anledning så hittar vi de flesta riktigt höga byggnaderna i Asien, av alla ställen. Jag kan förstå att man väljer att bygga på höjden där det är brist på utrymme och det enda sättet att expandera, blir att bygga uppåt. Men så är inte fallet i alla dessa lägen, ta exempelvis en av byggnaderna jag redan skrivit om, den högsta av alla, Burj Khalifa. Där var det inte brist på utrymme som gjorde att man valde att bygga så högt, utan istället hedern och stolthet, man ville skapa ett nytt av världens underverk med denna enormt höga byggnad. Däremot i Singapore, New York och liknande platser, är höjden det enda alternativet. Detta borde också ha varit fallet för Hong Kong men där sätter gällande lagar stopp för hur högt man får bygga nya byggnader och av den anledningen hittar vi bara en byggnad som kunde slå sig in i denna tio-i-topp lista.

Tittar vi tillbaka 20 år i tiden fanns närmare tre fjärdedelar av världens högsta byggnader belägna i USA, men nu idag, är siffran omvänd och endast en tredjedel återstår, där de resterande tre fjärdedelarna nu istället är fördelade över Asien och Mellanöstern.

International Commerce Centre, Hong Kong484 meter

Först ut i listan, på tiondeplats, hittar vi den högsta byggnaden i Hong Kong, en titel som byggnaden kommer att få behålla under den närmaste tiden, just på grund av de restriktioner som idag implementerats i Hong Kong. Detta betyder som sagt att man satt ett tak på hur hög en byggnad får byggas och där nivån numera ligger under den totala höjden för denna byggnad, en byggnad som för övrigt stod färdig 2010 med sina 108 våningar. Vid tidpunkten då byggnaden färdigställts stod den som den fjärde högsta byggnaden i världen bara för att nu, sju år senare, ”bara” hittas på en tiondeplats i samma lista. Några av de hyresgäster som finns här är bland annat ett hotell ägt av Ritz-Carlton, femstjärniga restauranger, en galleria fylld med exklusiva butiker från alla de större designfirmorna samt världens högst placerade pool och bar, som finns allra högst upp på den 108:e våningen. Byggnaden skriker lyx ända ut i fingertopparna.

Du kanske också gillar…