Shanghai World Financial Centre
Höga och magnifika byggnader i världen

10 högsta byggnaderna i världen, del 2

Resan genom världens högsta byggnader fortsätter och här kommer nu den andra delen i denna serie dedikerad till detta ämne. Jag insåg snabbt, efter att ha skrivit om de tre högsta byggnaderna i världen att det blev väldigt långrandigt och kanske inte direkt intressant läsning så jag valde att skippa den idén för att istället göra en kortare sammanställning av dessa byggnader. Under mina efterforskningar upptäckte jag att majoriteten av dagens högsta byggnader ligger i Asien. Nog för att jag visste att detta är en ekonomisk marknad som befinner sig på topp just nu och det finns gott om pengar att spendera, men att man valt att bygga dessa magnifika byggnader, en efter en, kom lite som en nyhet för mig. Trodde fortfarande att Nordamerika skulle stå för en del av världens högsta byggnader men så var dock inte fallet.

Kina växer allra mest, även på höjden

Som jag nämnde så finns majoriteten av världens högsta byggnader belägna runt om i Asien men stora delar av dessa kan även kopplas till ett land, Kina. Ett land som är en stor spelare i dagens ekonomi och som växer så de knakar. Här råder det ingen brist på pengar och för att visa sina rikedomar, väljer man att bygga de mest spektakulära byggnaderna i världen varav ni kommer få se några av dessa härnedan.

Shanghai World Financial Centre – 491 meter

Till att börja med så får vi inte förväxla denna byggnad med Shanghai Towers, som är stadens högsta byggnad. The Shanghai World Financial Centre är en del av ett större komplex som innefattar just denna byggnad tillsamman med Shanghai Towers och även en tredje byggnad. Denna byggnad som sträcker sig 491 meter upp i lyften, beståendes av 101 våningar, stod klar 2008 och är idag en hub för internationell ekonomi och e-handel. Utöver detta finns det även ett hotell, en enorm galleria, kontor och konference center tillsammans med ett större observatoriedäck. Byggnaden upprättades med en unik och invecklad konstruktion där man använder sig av något som kallas för Variable Air Volume (VAV) för att kontrollera och minska eventuella rörelser i byggnaden under blåsiga dagar. Tekniken och detta innovativa tänkande har fått beröm av kritiker från hela världen.

 

Tapei 101, Taiwan – 508 meter

Näst ut har vi den ikoniska byggnaden i Taiwan, Tapei 101 som är byggd i sin unika stil som ni kan se här på bilden. Denna byggnad sträcker sig 508 meter upp i luften och gör den till den åttonde högsta byggnaden i världen. Även om den mäter 17 meter högre än Shanghai World Financial Center som har den exakt lika många våningar tillgängliga, 101 till antalet. När byggnaden färdigställdes under 2004 stod den då som den högsta byggnaden i världen. Men det som verkligen gör den speciell är hur man konstruerat den samt valet av att använda sig av en unik typ av färgat glas, med grön-blå nyanser. Konstruktionen har också gjort att den utsetts som ett ledande exempel av postmodern arkitektur. Den designades och byggdes av C. Y. Lee & Partners tillsammans med KTRT Joint Venture och är byggd så att den kan stå emot både jordbävningar och kraftiga vindar från exempelvis tyfoner

Du kanske också gillar…