CTF Finance Centre
Höga och magnifika byggnader i världen

10 högsta byggnaderna i världen, del 3

Då var vi framme vid den tredje delen i min dedikerade serie kring ämnet höga byggnader runt om i världen. Det är riktigt fascinerade att se hur långt vi har kommit i utvecklingen idag, en utveckling som gjort det möjligt för oss att bygga skyskrapor som sträcker sig över en halv kilometer upp i luften och mer där till, och där några av dessa är upprättade i områden som inte bara drabbas av jordbävningar utan också kraftiga vindar under monsunperioder, så kraftiga som tyfonvindar. Trots dessa problematiska naturfenomen har arkitekter och ingenjörer lyckats hitta tillvägagångssätt som gjort det möjligt att upprätta dessa enorma och otroligt komplexa strukturer som har möjligheten att stå emot mycket av det som moder natur utsätter dem för under de olika årstiderna. Men frågan är nu bara, när ska nog vara nog, hur långt ska vi pressa oss innan människan inser att det börjar bli ”löjligt”. Jag menar, vad är vitsen med att bygga något som sträcker sig över 800 meter upp i luften, vilket är höjden på dagens högsta byggnad, bortsett från möjligheten att skryta över att man byggt världens högsta byggnad? Kan det verkligen vara ekonomiskt hållbart att upprätta dessa typer av enorma vidunder?

Oavsett vad så tänkte jag nu i alla fall fortsätta nedräkningen över världens högsta byggnader och vi är nu framme vid den som intar sjundeplatsen i listan, CTF Finance Center i Kina.

CTF Finance Centre, Kina – 530 meter

Detta är en av den nyaste byggnaden i denna topplista, då CTF Finance Center stod klar så sent som i oktober i fjol. Byggnaden hittas i staden Guangzhou som finns i den södra delen av Kina. Användningen av byggnaden sker inom en rad olika områden, från köpcentra längst ner till kontor och överst i byggnaden ett hotell som har de 16 översta våningarna av de totalt 111 våningar som finns. Hotellet, som ännu inte öppnat, erbjuder 251 rum och tänk bara vilken utsikt man kommer ha som gäst på detta hotell. Man behöver inte heller oroa sig för att det kommer ta en halv evighet att ta sig upp till de översta våningarna då denna byggnad har en av de snabbaste hissarna i världen, en hiss som kan uppnå hastigheter motsvarande lite över 70 km/h. Detta innebär i teorin att man kan nå toppen på lite över fem sekunder, även om det tar längre än så då man måste räkna in accelerations- och bromstid.

Men ändå, mindre än 30 sekunder och ni är 111 våningar upp, det kallar jag acceptabel tid. En annan enastående siffra är antalet parkeringar som finns tillgängliga i byggnaden, för att tillgodose alla besökare som kommer för att besöka alla butiker som finns Ni kommer inte ha några problem att hitta en parkering bland de 1705 olika parkeringsplatser som erbjuds! Med tanke på den mängd bilar som rullar på gatorna i Kina idag, en av världens värsta trafiksituationer är det kanske inte så konstigt att man valt att bygga så många parkeringsplatser. I vissa städer är det så illa att man tvingas begränsa användningen av bilar, där bilar med ojämnt nummer bara får användas på vissa dagar och bilar med jämnt nummer på övriga dagar, allt för att bekämpa de enorma trafikstockningar som annars uppstår.

Du kanske också gillar…