Chengdu Tianfu International Airport
Höga och magnifika byggnader i världen

Asiens stora pågående byggnadsverk

I Asien har det länge byggts imponerande strukturer och höga skyskrapor. Asien är den del av världen som expanderar allra mest för tillfället och det är i länder som Kina, Japan, Saudiarabien, Förenade Araberemiten och Indien där denna expansion sker som allra kraftigast.  Många av de dyraste och mest komplicerade byggprojekten i världen sker för tillfället i Asien. Några av dessa projekt är Jeddah Economic City i Saudiarabien och Chengdu Tianfu International Airport i Kina.

Jeddah Economic City

Detta projekt kallades tidigare för Kingdom City och är ett projekt värt 20 miljarder amerikanska dollar. I Jeddah Economic City ska bostäder, hotell och kontor byggas och även Jeddah Tower som kommer att bli världens högsta torn vid fullbordandet. Staden Jeddah ligger i provinsen Mekka och är ett ekonomiskt och administrativt centrum så det är ingen slump att detta projekt, som kommer beröra en yta på 5 202 570 kvadratmeter, byggs här.

Här finns redan en stor internationell flygplats och staden är det största befolkningscentrumet i västra Saudiarabien. Jeddah Economic City är designat av Kingdom Holding Company vilket ägs av prins Al-Waleed bin Talal, Mellanösterns rikaste man. Jeddah Economic City kommer kretsa kring Jeddah Tower, vilket kommer bli världens första byggnad över 1 000 meter, Jeddah Tower är tänkt att bli exakt en kilometer högt. Från början hade man dock tänkt bygga den så hög som 1 600 meter men man blev avrådd från detta då marken i området inte passade för en så pass hög byggnad. Jeddah Tower är det som var tänkt att komma byggas i fas ett, sedan i fas två skulle all infrastruktur och övriga byggnader byggas. Detta har dock blivit tvärtom nu och Jeddah Economic City är tänkt att stå klar i början på år 2019 och Jeddah Tower är planerat att stå klart år 2021.

Chengdu Tianfu International Airport

Kina ökar ständigt antalet flygplatser men ett utav de mer profilerade flygplatsbyggena kommer att bli Chengdu Tianfu International Airport i Chengdu. Flygplatsen började att byggas år 2016 och ska vara klar för öppning år 2020. Staden Chengdu kommer då att ha två internationella flygplatser. Flygplatsen beräknas ha kostat cirka 11 miljarder dollar när den är färdigbyggd och man räknar med att upp till 90 miljoner passagerare och två miljoner ton gods kommer passera flygplatsen årligen.

Denna kapacitet kommer man dock inte att ha när flygplatsen är färdigbyggd utan för att komma upp i dessa siffror kommer en del förbättringar komma behövas göras, vilket medför att man räknar med dessa 90 miljoner passagerare och två miljoner ton gods först år 2045. Flygplatsen kommer vid invigningen att ha tre banor vilket gör att man räknar med att kunna ta emot 40 miljoner passagerare och 700 000 ton gods. En långsiktig plan för att dubblera antalet banor finns dock. Flygplatsen kommer att vara 520 000 kvadratmeter stor och designmässigt har man tänkt till. Man kommer att minimera gångavstånd, bygga högteknologiska avdelningar och möjliggjort en framtida utbyggnad. Mycket sker i Asien just nu, detta är bara ett gigantiskt projekt av många.

Du kanske också gillar…