Burj Khalifa
Höga och magnifika byggnader i världen

Burj Khalifa

Med dagens teknik ser vi byggnad efter byggnad konstrueras, den ena större och högre än den andra. Frågan är var gränsen ska gå, hur högt ska vi bygga bara för byggandets skull. Är det verkligen säkert att ha en byggnad som sträcker sig över 800 meter upp i luften? Visst, tekniken och material som idag används är gör det möjligt att bygga så högt och bygga så att den klarar av mindre jordbävningar och liknande men jag fet fortfarande inte om jag skulle vilja bo i en sådan byggnad.

The Burj Khalifa

The Burj Khalifa är idag världens högsta byggnad, en byggnad som innan öppning var känd som Burj Dubai. Byggnaden finns som ni förstått belägen i Dubai, Förenade Arabemiraten och byggdes med målet att bli den högsta byggnaden i världen, vilket man också lyckades med. Den totala höjden är 829,8 meter, om man räknar in de antenner som finns monterade på toppen. Tar man bort dessa och bara räknar takhöjden, då sträcker sig byggnaden 828 meter och är således den högsta i världen.

Konstruktionen av Burj Khalifa påbörjades under 2004 och fem år senare, stod det yttre skelettet klart. Den primära konstruktionen är byggd med förstärkt betong och modern teknik som hjälp att förstärka byggnaden ytterligare vilket också gjorde det möjligt att bygga så högt som man gjort. Byggnaden öppnades för allmänheten under 2010 och var då en del av projekt kallat ”Downtown Dubai” där byggnaden stod som den centrala pjäsen i detta massiva projekt. Orsaken till att man valde att bygga denna massiva byggnad var på grund av ett beslut som regeringen fattat, där man ville försöka vidga landets ekonomi och inte enbart vara fokuserad på oljan, som trots allt gjort landet så rikt som det är idag. En annan orsak var också att skapa ett landmärke och en ikonisk byggnad som skulle öka världens fokus på just Dubai. För att hedra landets president valde man att namnge byggnaden efter honom, Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Design och kritiker

Burj Khalifa designades av Adrian Smith som då var arbetsam hos arkitektföretaget Skidmore, Owings & Merrill, samma firma som också designat Willis Tower samt One World Trade Center, byggnaden som upprättades på platsen där tidigare World Trade Center stod i New York. Man valde  sedan att använda sig av Hyder Consulting för att överse ingenjörerna tillsammans med NORR Group Consultants International Limited vars uppgift var att överse arkitekturen under projektet.

Designelement i byggnaden är hämtade från andra historiska byggnader i regionen däribland Great Mosque of Samarra så att det känns som att byggnaden verkligen hör hemma här och att den inte stack ut i mängden, bortsett från den höga höjden då förstås. För att klara av att hålla upp denna massiva struktur och alla de våningar som finns, använde man sig av en central kärna varifrån man sedan byggde ut ”vingar” åt sidorna och på så sätt lyckas man genomföra projektet. Även om delar av designen också var hämtat från Tower Palace III så valde man här i Burj Khalifa att placera all vertikal transport i den centrala kärnan bortsett från nödutgångar och trappor belägna i utkanten av byggnaden. Vi hittar totalt 57 hissar och åtta rulltrappor, vilket underlättar transporten av all den befolkning som rör sig i byggnaden.

Du kanske också gillar…