Höga och magnifika byggnader i världen

Empire state building

Den klassiska skyskrapan, arbetsplatsen och ikonen för många i New York befinner sig i korsningen av Fifth Avenue och 34th West Street på Manhattan. Skrapan började uppföras under 1929 och blev färdig för invigning redan två år senare på våren 1931. Namnet kommer ifrån New Yorks smeknamn som är The empire.Själva Empire state building har hela 102 våningar och är 381 meter hög men ser man till tornspiran och radiomasten så blir höjden hela 449 meter. Under hela 39 år så var Empire state building den allra högsta byggnaden i New York dock var det norra tornet på World Trade centre det allra högsta i staden från 1970 talet. I och med terrorattacken mot World Trade centre och det faktum att byggnaden raserades så blev Empire state building återigen den högsta byggnaden i New York 2001.

Själva byggandet av skyskrapan

Själva skyskrapan var inspirerad av biltillverkaren Henry Ford och hans utveckling av löpandebandsprincipen. Med en exakt tidsplan och med ett järnvägssystem inne i själva byggnaden gjorde det att inga leveransbilar eller heller inga arbetare behövde vänta under själva byggandet. Materialet kom lite över alltifrån. Ifrån Pittsburg fraktades 50 000 stycken olika stålbalkar med ett exakt mått på 3 mm. Några utav dessa kom till och med fram till New York efter åtta timmars transport på fartyg och var varma fortfarande.  Byggandet av skyskrapan gick i rekordfart och hela skrapan uppfördes på ett år och 45 stycken dagar och under denna tid blev 4.5 våningar klara per vecka. Ser man mera på statistik kan det vara värt att nämna att hela 3 439 personer arbetade med en timlön på $1,92 i timmen och att arbetsdagen startade redan 3.30 på morgonen med hemgång kl 16.30.

Själva byggandet av skyskrapan

Det finns en officiell siffra som nämner att fem stackars arbetare dog under arbetstiden medan det finns en inofficiell som nämner hela 14 stycken arbetare. Det är svårt att veta vilken siffra som stämmer men däremot vet vi att arbetare förolyckades vilket är hemskt nog. Hela skyskrapan väger ungefärliga 331 000 ton och bärs endast upp av 210 stycken pelare gjorda av betong eller av stål.

Empire state building idag

Empire state building idag

Skyskrapan har ett stort observationsdäck som är öppet för allmänheten, vyerna över Manhattan och dess omgivningar är spektakulära. Det är populärt och nyttjas av både boende i New York såsom turister på besök. Idag förvaltas själva byggnaden av W&H properties och finns också numera med på American society of Civil Enginers lista över den moderna världens sju underverk. Vill man besöka skyskrapan är det en bra ide att förboka biljetterna till observationsdäcket då risken annars är att man får spendera timmar i kö. Observationsdäcket är öppet under årets alla dagar, från klockan 08 till 02 på morgonen, det gör att det förmodligen är omöjligt att inte hitta en tid som passar för ett besök. Att besöka Empire state building är ett måste under ett New York besök och ger dig samtidigt en möjlighet att uppleva hela staden ifrån observationsdäcket. Helt klart värt det.

Saatat myös pitää...