Empire State Building
Höga och magnifika byggnader i världen

Empire State Building

Skyskrapan “Empire State Building” finns i den stora staden New York, vilket ligger i delstaten med samma namn. Byggnaden finner ni på ön Manhattan, en populär del av New York, tillsammans med flertalet andra höga och kända skyskrapor.

Just Empire State Building är på sin högsta höjd ungefär 450 meter och innermåttet till taket högsta punkt är cirka 380 meter. Byggnaden var den allra högsta i hela världen under 39 år, mellan år 1931 och år 1970. Antalet våningar som befinner sig över jorden i byggnaden kan räknas till över 100 stycken, hela 102 våningar för att vara exakt. När byggnaden stod färdig så var den först i världen att vara över 100 våningar. För den personen som inte vill eller orkar använda sig av de ungefär 1900 trappstegen för att ta sig från marknivå upp till den sista våningen så finns det imponerande antalet hissar till förfogande. Byggnaden har 75 stycken av dem. Empire State Building är förutom en mycket känd skyskrapa i New York även en kontorsbyggnad. Den befinner sig i en korsning mellan gatan 34th West Street och gatan Fifth Avenue. Byggnaden började byggas år 1929 för att två år senare, år 1931, invigas.

Namnet, “The Empire State Building” kom till genom smeknamnet som staten New York har, “The Empire State”. Observationsdäcket som byggnaden har är öppen för allmänheten så att alla dess besökare ska kunna njuta av den underbara utsikt som finns därifrån. Man kan se över hela Manhattan samt de områden runt omkring. The Empire State Building är en av New Yorks stora sevärdheter och lockar årligen ofantliga mängder med turister. En rolig fakta om byggnaden och USA:s nuvarande president Donald Trump är att han var en delägare av byggnaden i 8 år mellan år 1994 till år 2002. Byggnaden är inte bara populär i turist världen, den är även mycket populär i film och serie industrin. Skyskrapan har medverkat i över 100 olika filmer. Den är som mest känd för filmen King Kong som spelades in 1933. I en ikonisk scen så klättrar den jättelika apan hela vägen upp till toppen av byggnaden. Även världens kändaste samt första lopp i en skyskrapa hålls på plats,”The Empire State Building Run-Up”. Där springer de deltagande 86 våningar uppåt. De allra snabbaste i loppet klarar av denna klättring på 1576 trappsteg på ungefär 10 minuter.Byggnaden är med på listan över de sju underverken i den moderna värld som vi lever i idag.

Byggnadsprocessen

Empire State Building skapades av arkitekten William Frederick Lamb och arkitektkontoret “Shreve, Lamb and Harmon”. Alla ritningar var klara inom den korta tiden av två veckor då byggnaden inspirerades av tidigare arbeten gjorda av firman.

Byggnadsprocessen var mycket noggrant uttänkt och var inspirerad av den löpandebandprincipen fast applicerad till det vertikala bygget. Hela bygget tog allt som allt 410 dagar. Under den effektivaste tiden av byggandet så tillkom hela 14 våningar på den korta tiden av tio dagar. Mer än 3400 anställda fanns på byggarbetsplatsen. Arbetstiderna var mycket speciella då de började arbetet klockan 03.30 på morgonen och slutade vid halv fem på eftermiddagen. Officiellt så har det gåtts ut med att fem stycken arbetare dog, men i olika berättelser kan siffran inofficiellt uppgå till fjorton stycken.

Du kanske också gillar…