Cathedral of Notre Dame
Höga och magnifika byggnader i världen

Europas mest besökta attraktioner och sevärdheter del 1

De allra flesta länder i Europa har en stadig strid av turister till sitt land. Europa är en del av världen där det faktiskt turistas väldigt mycket. Det uppskattas att det finns cirka 600 000 aktiva logianläggningar i Europa som sammanlagt erbjuder 31 miljoner sovplatser. Det om något visar på hur stor turismen faktiskt är ute i Europa. Däremot finns det ett par länder i Europa som tar emot överlägset flest turister än de andra europeiska länderna. De länderna det turistas mest i är Spanien, Italien, Frankrike och Storbritannien. Det måste dock tas hänsyn till ländernas storlek och det finns olika sätt att mäta på. Antalet övernattningar av såväl inhemska som utländska besökare kan ses i relation till det besökta landets folkmängd. Räknar man på det viset fås en så kallad turismintensitet fram vilket visar att Malta, Kroatien, Cypern, Österrikes alpina resmål, Island och Montenegro är bland Europas populäraste resmål. Europa bjuder på ett stort antal sevärdheter och attraktioner vilket ligger spritt över hela Europa.

Grand Bazaar

Grand Bazaar ligger i Istanbul i Turkiet och är en av världens största och äldsta marknader med sina 61 täckta gator och över 4 000 butiker. Grand Bazaar besöks dagligen av så många som mellan 200 000 och 400 000 personer och blev år 2014 utsedd till världens mest besökta turistattraktion med 91 250 000 årliga besökare. Då räknas dock de som passerar marknaden in också. Räknar man endast de som är här för att just besöka marknaden som turist är den siffran ungefär 15 miljoner.  Grand Bazaar började uppföras under vintern år 1455 strax efter den ottomanska erövringen av Konstantinopel. Grand Bazaar var del av det som nu gjordes för att stimulera ett ekonomiskt välstånd i Istanbul. Efter cirka 50 år var Grand Bazaar helt klart. Grand Bazaar är idag plats för cirka 26 000 arbetare som arbetar med att sälja varor till de hundratusentals besökarna. På marknaden säljs allt möjligt men kläder, sjalar, lampor, mattor, souvenirer och kopior på märkesskor och väskor tillhör bland de vanligaste varorna som säljs här. Kläder finns det mycket gott om och som kostar mellan 25–35 kronor. Grand Bazaar är öppet alla vardagar mellan 9 till 19.

Katedralen i Notre Dame

Katedralen i Notre Dame är ständigt med på listor över de fem mest populära turistattraktionerna i Europa. Katedralen byggdes mellan åren 1163 och 1345 och besöks idag av miljontals människor varje år. FN har klassat katedralen som ett världshistoriskt monument. Här har många historiska moment skett. År 1431 kröntes Henry VI av England till kung av Frankrike här och den 2 december 1804 kröntes Napoleon Bonaparte till kejsare här av Påve Pius VII. Detta är bara en bråkdel av katedralens rika historia. Turister till katedralen går gärna upp för de 422 stegen där man när man kommit upp får en mycket vacker panoramautsikt över Paris. På vägen upp finns det tre stopp. På dessa finns gotisk arkitektur att beskåda och skulpturer och målningar. Några steg från toppen finns kyrkklockan Emmanuel som väger 13 ton. Emmanuel göts omkring år 1630 och det sägs att kvinnor kastade guld och smycken i smältan och det är detta som gjord att klockan fått sin unika Fissklang.

Du kanske också gillar…