Disneyland Paris
Höga och magnifika byggnader i världen

Europas mest besökta attraktioner och sevärdheter del 2

På topp tio över de mest besökta sevärdheterna och attraktionerna i Europa hittar vi bland annat Disneyland i Paris och Colosseum i Rom.

Disneyland Paris

Disneyland Paris är en semesterort och nöjespark i Val d’Éurope som ligger 35 kilometer öster om Paris, Frankrike. Disneyland är över 19 kvadratkilometer stort och omfattar två nöjesparker, semesterhotell, shopping, restauranger ett underhållningskomplex och en golfbana. De två nöjesparkerna är Disneyland Park som öppnades samtidigt som Disneyland år 1992 och Walt Disney Studios Park som öppnade år 2002. Disneyland i Paris är det andra Disneyland som öppnats utanför USA. Det finns även ett Disneyland i Tokyo. Disneyland Park består av fem zoner som sammanlagt har 49 åkattraktioner.

Varje zon har sitt eget tema och de fem zonerna är Frontierland, Adventureland, Fantasyland, Discoveryland och Main Street USA. Temat för Frontierland är vilda västern och ska föreställa USA på 1800-talet. I Frontierland finns även en av Disneylands största berg- och dalbana som är uppbyggd som en gruva med ett tåg som rusar genom berget. I Frontierland finns även en sjö där hjulångarna Molly Brown och Mark Twain kör rundturer. Adventureland har, inte oväntat, äventyr som tema och ingången till denna zon ser ut som staden Agrabath där Aladdin lever i Disneyfilmen.

Fantasyland består av många attraktioner och Discoveryland har framtiden som tema. Här kan man bland annat åka Buzz Lightyear Laser Blast där man befinner sig i rymden och skjuter med laserpistol. Main Street USA är den stora huvudgatan i Disneyland Park och här finns mestadels affärer. I Walt Disney Studios Park visas hur man gör film och även här finns olika zoner, totalt 4 stycken. I zonen Frontlot finns affärer och restauranger, i Backlot finns en åktur där man åka med vid inspelningen av specialeffekter till filmen Armageddon, i Production Courtyard finns liveframträdanden och i Toon Studio finns ett flertal olika åkattraktioner. För många barn är Disneyland det ultimata resmålet, vilket är förståeligt med tanke på det stora utbudet som erbjuds för barnen här.

Colosseum

Colosseum är en amfiteater i Rom i Italien som byggdes på 70-talet e.Kr. Här har strider mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater ägt rum genom århundradena. Colosseum har även bland annat varit hem åt en kyrka med kyrkogård som anlades på 500-talet, valven under läktarna har varit bostäder och verkstäder och på 1100-talet använde familjen Frangipane Colosseum som deras slott. Colosseum är 48 meter hög med en omkrets på 524 meter.

Idag är Colosseum en av Roms absolut populäraste turistattraktion då miljoner av turister besöker Colosseum årligen. Colosseum har genom åren genomgått både små och stora renoveringar. Mellan år 1993 och år 2000 skedde ett restaureringsprogram av Colosseum men faktum är att Colosseum fortfarande är i dåligt skick. Detta medför att inga event eller liknande kan hållas inne i Colosseum idag, däremot sker det event utanför vid speciella tillfällen. Bland annat har Ray Charles, Paul McCartney och Elton John haft konserter med Colosseum som bakgrund. Colosseum blev år 2007 utsett till ett av världens sju nya underverk.

Du kanske också gillar…