Kinesiska muren
Höga och magnifika byggnader i världen

Kinesiska muren

Kinesiska muren är en av de sevärdheter som årtionde efter årtionde hamnar högt upp på listor över världens mest besökta sevärdheter. Kinesiska muren löper i anslutning till Kinas historiskt nordliga gränd och uppfördes som skydd från nomadstammar. Murarna är byggda i flera omgångar under många hundra år, från 300-talet f.Kr. fram till början av 1600-talet. De delar av murarna som finns kvar idag är totalt cirka 6 000 kilometer lång och med diken och andra naturliga barriärer bildar muren en 8 850 kilometer lång försvarslinje. De 6 000 kilometer av mur som finns kvar idag motsvarar dock inte ens en tredjedel av de försvarsmurar som Kina fört upp genom historien då de beräknas till mer än 21 000 kilometer.

Turistattraktion och ett av världens sju nya underverk

I princip alla paketresor, mellanlandningsturer och dagsutflykter som anordnas av internationella researrangörer i Kina har en sak gemensamt, alla av dessa innehåller ett besök till den kinesiska muren. Varför är då kinesiska muren en så stor turistattraktion? För det första så har alltid stora, magnifika konstruktioner från förr fascinerat människan i alla tider. Den kinesiska muren är dessutom Unesco-listad som världsarv, utsedd till ett världens sju nya underverk, världens längsta byggnadsverk och världens största militära försvarsstruktur.

Kinesiska muren är mycket mer än så, men de nämnda anledningarna är gott och väl tillräckliga för att locka mängder av turister. Det sägs att en resa till Kina inte är komplett om man inte vandrat på den kinesiska muren. Muren bjuder dessutom på en spännande historia som privata guider gärna berättar. Muren består av 14 olika delar och är alltså inte sammanhängande som det ibland påstås. Många av de partier som byggdes av kompakt jord har vittrat sönder och under Qin-dynastin (221 – 207 f.Kr.) revs delar av muren för att ena landet. Ett av murens mest besökta partier heter Badaling och anledningen till att Badaling är populärt är att muren är mycket välbevarad just här. Vill man dock undvika turistfällor är Badaling inget för dig då det här finns många aktörer som gärna vill tjäna pengar på den stora turismen.

Murens konstruktion

Då muren byggts under många hundra år varierar konstruktionen mellan de olika tidsperioderna då man byggde muren av det som fanns tillgängligt. De äldsta delarna av muren är byggt av armerad packad jord eller sten. Det kan verka primitivt, vilket det också var, men de verkar ha vetat vad de gjorde då delar av denna tidiga mur finns bevarad än idag 2 300 år senare.

Andra tidiga former av dynastier fortsatte bygga muren på detta vis men i vissa fall blandades vass och busken tamarisk med i jorden och stenen. På 1500-talet fick muren teglad fasad, skyttegluggar och vakttorn. Vakttornen var vanligtvis inte mer än fyra kilometer ifrån varandra då man behövde kunna kommunicera med rök eller eldsignaler. De torn som byggdes kunde vara bostäder, observationsplatser och stridsplattsformar. Det intressanta med murbruket är att det i de allra flesta fall tillverkades av klibbigt ris. Den kinesiska muren har imponerat på den moderna människan så länge vi kan minnas och fortsätter göra så än idag.

Du kanske också gillar…