Lachta Center
Höga och magnifika byggnader i världen

Lachta Center

Lachta Center är namnet på den högsta byggnaden i Europa och ligger i Sankt Petersburg i Ryssland. Faktum är att just Ryssland har flera av de högsta byggnaderna i Europa. Av de 10 högsta byggnaderna ligger 7 stycken i Ryssland. Lachta Center ska stå klart under 2018, dock är tornet redan byggt och det är bara de sista detaljerna kvar. Centret beskrivs bäst som en stor byggnad som har en tillhörande skyskrapa. Byggnaden är alltså inte bara en enskild skyskrapa. Lachta Center kommer att inhysa Gazproms huvudkontor. Lachta Center kommer även att inhysa mängder av olika verksamheter, dock kommer kontorslokaler att utgöra ungefär 43 procent av centrets totala yta. Lachta Center är 462 meter högt och har 87 våningar.

Många olika verksamheter

Som sagt så kommer kontorslokaler att ta upp en stor yta men förutom dessa kommer centret rymma många andra verksamheter. Här kommer finnas ett medicinskt centrum, ett idrottscentrum med idrottshallar och fitnesscenter och ett så kallat exploratorium. I exploratoriet kommer det finnas interaktiva föremål som ska intressera folk i alla åldrar och ett vetenskapscentrum med laboratorier och lektionssalar.

Vidare kommer här finnas ett planetarium, en tvåvåningsrestaurang mellan våning 74 och 76, en amfiteater för vattenshow som rymmer upp till 2 000 personer och en utsiktsplats som kommer bli Europas högsta. Utsiktsplatsen kommer vara mellan den 83:e och 86:e våningen och då vara på 357 meters höjd. Det tar dock inte slut där. I Lachta Center kommer en lokal som rymmer strax under 500 personer att finnas och denna lokal ska kunna ändras genom att både kunna ändra väggarnas och sittplatsernas höjd så att lokalen kan inhysa evenemang av många olika slag. Utställningslokaler på 1 500 kvadratmeter finns även och man har gjort dessa lokaler så att de är 12 meter i tak så det är möjligt att ha stora föremål här. Tvåvåningsrestaurangen är inte den enda restaurangen som kommer att finnas här utan det kommer finnas restauranger och kaféer med platser för totalt 1 500 personer.

Byggnadens innovationer och smarta lösningar

Lachta Center är utrustat med ett smart brandbekämpningssystem som fungerar så att när temperaturen överstiger 57 grader startar en sprinkler som skapar en vattendimma. Utöver detta kommer det finnas så kallade ”drenchers” som skapar en vattenridå som styrs via en fjärrkontroll. Glasfönstren i skyskrapan kommer vara uppvärmda för att förhindra isbildning och spiran på skyskrapan har tillverkats av en metallgasbindning för att det inte ska kunna bildas is där.

Lachta Center är en byggnad där mycket gjort för att spara på energi. Man har använt dubbla glas för öka värmeisoleringen, överskottsvärme från teknisk utrustning kommer användas för uppvärmning, sensorer och rörelsedetektorer kommer spara in på energi och vatten, allt avfall ska sorteras, och ett isförråd som ackumulerar upp till 1 000 ton is på natten ska kunna användas för luftkonditionering under dagtid. Detta är bara några av de innovationer och smarta lösningar man använt sig av, totalt uppgår de till cirka 100 stycken. Med hjälp av dessa beräknas det att energibesparingen i Lachta Center kommer vara cirka 40 procent jämfört med de byggnader där standardteknik används.

Du kanske också gillar…