New Century Global Centre
Höga och magnifika byggnader i världen

New Century Global Centre

New Century Global Centre (NCGC) är en byggnad i Chengdu, Kina som innehåller shopping, kontor, konferensrum, ett universitetskomplex, flera hotell, en IMAX-biograf, en Medelhavsby, ett piratskepp, en isrink, en konstgjord strand och mycket mer. NCGC är världens största byggnad på hela 1,7 miljoner kvadratmeter och den byggnad man petade ner från förstaplatsen var Dubais Internationella Flygterminal 3, som dock med en inte alltför stor utbyggnad skulle kunna ta tillbaka förstaplatsen. Byggnaden i sig är 100 meter hög, 500 meter lång och 400 meter bred. Att kunna se en så stor byggnad framför sig utan att varit där är svårt. Men som exempel skulle det få plats 231 stycken allsvenska fotbollsplaner eller 89 stycken Gekås inne i NCGC. NCGC stod klar år 2013.

Byggnaden

Man skulle kunna tro att det skulle ta väldigt många år att bygga en byggnad i denna storlek, men det tog faktiskt bara tre år. NCGC är utvecklat och designat av miljardären Deng Hongs företag Entertainment & Travel Group (ETG). 400 000 kvadratmeter är tillägnat shopping, vilket skulle kunna få den mest inbitna shopparen alldeles häpen. Byggnadens mittpunkt är Paradise Island Water Park som innehåller en artificiell strand på 5 000 kvadratmeter där en stor skärm på 150 x 40 meter bildar horisonten.

På skärmen visas solnedgångar och soluppgångar vilket får denna vattenpark att verkligen komma till liv. För den som slappnar på den falska stranden är det lätt att glömma bort att man faktiskt är inomhus. På sena kvällar breder en stor scen ut sig över vattenparken där konserter hålls. Ett stånd har byggts med utsikt över poolen med mat till försäljning och med en egen ingång under som är på bottenplan. Hotellet inne i byggnaden har 1 009 rum för uthyrning som är spridda runt utkanten på NCGC. Byggnaden kommer i framtiden att möta Chengdu Contemporary Arts Centre, men det är inte meningen att de två byggnaderna ska bli en och samma, de kommer dock att ligga vägg i vägg.

NCGC markerar ett nytt område i Chengdu

NCGC ligger i mitten av ett nytt område som fortfarande är under uppbyggnad i Chengdu. Chengdu är huvudstad i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina och har cirka 14 miljoner invånare. Detta gör Chengdu till den fjärde största staden i Kina efter Chongqing, Shanghai och Peking. Chengdu anses vara sydvästra Kinas viktigaste stad då det är ett regionalt centrum för industri, handel, utbildning och kultur. När NCGC öppnade år 2013 var även den nya tunnelbanelinjen till detta nya område klar.

Detta var tanken från början, att dessa två projekt, NCGC och den nya tunnelbanelinjen skulle vara klara samtidigt. År 2020 är det även tänkt att en ny flygplats i närheten ska bli klar, Chengdu Tianfu International Airport som kommer att ha tre start- och landningsbanor och kunna hantera 40 miljoner passagerare årligen. Chengdu kommer bli den tredje staden i Kina som har två stora internationella flygplatser då Chengdu redan har Chengdu Shuangliu International Airport. Byggandet av New Century Global Centre och dess imponerande struktur och innehåll är en del i att bygga ut Chengdu till en mycket större och imponerande stad.

Du kanske också gillar…