One World Trade Center
Höga och magnifika byggnader i världen

One World Trade Center

Det finns nog inte en själ där ute som inte hört talas som “September 11” uttalat på engelska eller terroristattacken som genomfördes den 11 september, 2001 när två flygplan flög in i World Trade Centers två byggnader belägna på Manhattan i New York.

Resultatet av detta blev en kollaps av bägge byggnader där hundratals människor miste livet. Arbetet efteråt, med att rensa upp området, ta hand om omkomnas kroppar och föra bort allt material från dessa kollapsade byggnader skulle ta år men arbetet genomfördes oavbrutet med ett mål i sikte, att återuppbygga vad som en gång stått där och därigenom bevisa att man inte såg sig besegrade, att man skulle resa sig ur askan likt fågeln fenix och återigen upprätta en magnifik byggnad som skulle stå som en påminnelse över vad som inträffat men också som en motivation för den amerikanska befolkningen.

Resultatet av detta blev först och främst ett minnesmärke i form av en grop runt ett litet del av området där en av byggnaderna tidigare stod och byggnationen av vad som idag kallas för One World Trade Center, också känt som 1 World Trade Center, 1 WTC eller under dess tidigare namn, Freedom Tower. Det ska också nämnas att denna byggnad har samma namn som det norra tornet hade i tidigare World Trade Center. Byggnaden upprättades i det nordvästra hörnet av det 6,5 hektar stora område som detta tidigare komplex stod på.

Design och konstruktion

Designern och designfirman som anlitades att bygga 1WTC blev David Childs, vars firma Skidmore, Owings & Merrill också designade världens högsta byggnad, Burj Khalifa belägen i Dubai samt Willis Tower. Konstruktionen av den underjordiska sektionen av byggnaden samt grunden, påbörjades under april månad, 2006 drygt fyra och ett halvt år efter att WTC attackerats. 1 WTC blev officiellt den högsta byggnaden i New York den 30 april, 2012 efter att man byggt förbi Empire State Building från en höjdsynpunkt.

Stålkonstruktionen som är byggnadens skelett stod klart den 30 augusti, 2012 och efter att spiran monterats ovanpå detta skelett uppnådde nu byggnaden hela 541 meter eller som man väljer att använda i USA, feet istället för meter och då är byggnaden 1776 feet, vilket inte är ett sammanträffande då detta också är årtalet då man utropade sig som en självständig stat. När allt var sagt och gjort, och både exteriören samt interiören var färdig öppnades byggnaden för allmänheten, den 3 november 2014, två år efter att byggnadens kärna färdigställts. Precis som Empire State Building och Shanghai Towers så har även One World Trade Center ett observatoriedäck som allmänheten kan besöka och ta del av byggnadens enorma utsikt. Denna attraktion öppnades den 29 maj, 2015.

1WTC var bara en del av ett större projekt som man avsåg att färdigställa i området, beståendes av totalt fem skyskrapor som ska byggas längs Greenwich Street tillsammans med den minnesplats som idag redan finns upprättad där det tidigare tornen stod. Befinner ni er i New York är det nästan ett måste att besöka denna historiska plats.

Du kanske också gillar…