Shanghai Towers
Höga och magnifika byggnader i världen

Shanghai Towers

Då fortsätter resan genom världen av höga byggnader och vi har nu kommit till den näst högsta byggnaden i världen, The Shanghai Tower som sträcker sig 632 meter upp i luften i centrala Shanghai. Byggnaden som består av 128 våningar innehar ett flertal världsrekord, även om man inte har rekordet som världens högsta byggnad, något som faller på Dubai’s Burj Khalifa som står 196 meter högre än Shanghai Tower.

Bland de rekord som byggnaden innehar hittar vi världens högst placerade observatoriedäck, belägen på 121 våningen vilket motsvarar 561 meter upp i luften tillsammans med att man också har världens snabbaste hiss, en hiss som kan uppnå en hastighet på 75 kilometer per timme eller lite över 20 meter per sekund. I teorin skulle då hissen klara av att ta sig från bottenvåningen upp till den 128:e våningen på ganska exakt 30 sekunder.

Precis som ett av målen i Dubai så valde man att bygga denna byggnad för att få fler ögon riktade mot Shanghai och öka stadens internationella status och intresse och precis som med Burj Khalifa lyckades man uppnå exakt detta när den öppnade dörrarna för allmänheten under en testperiod i juli månad, 2016.

För att designa denna byggnad anlitade man firman Gensler och betalade hela projektet gjorde den lokala regeringen som en del av ett trippelkomplex av superhöga byggnader, med denna byggnad som kronan i juvelen och med Jin Mao Tower samt Shanghai World Financial Center vid sidan av detta komplex. Planerna att bygga dessa tre byggnader startade så tidigt som 1993 och där första byggnaden, Jim Mao Tower stod klar 1999 följt av Shanghai World Financial Center som öppnades under 2008. Finansieringen av byggnaden stod som sagt den lokala regeringen för där slutnotan för Shanghai Towers till sist landade på inte mindre än 2,4 miljarder dollar vilket motsvarar strax under 21 miljarder kronor med dagens valutakurs.

När det gäller Shanghai Tower så är byggnaden upprättad i inte mindre än nio separata sektioner för att maximera energiförbrukningen i byggnaden och dessa nio sektioner används sedan som antingen kontor, försäljning eller till allmänna nöjen.

Försenad färdigställning

Konstruktionen av byggnadens skelett påbörjades under november, 2008 och pågick sedan i strax under fem år innan det stod klart i början av augusti, 2013. Därefter skulle det dröja till sommarmånaderna under 2015 innan man såg den externa delen av byggnaden färdigställd. Planerna var från början att öppna upp byggnaden för allmänheten under slutet av 2014 men förseningar i arbetet med att färdigställa byggnaden gjorde att man fick skjuta på detta fram tills juli månad, 2016 då man öppnade upp observatoriedäcket, på prov, för allmänheten. Testperioden pågick sedan från juli månad fram till september samma år, varpå man stängde ner tillgången igen, utvärderade och genomförde mindre förändringar för att sedan öppna igen, officiellt sju månader senare, under april månad i år. Är ni sugna på att besöka denna byggnad och ta del av den magnifika utsikt som erbjuds, bege er då upp till den 121:a våningen.

Du kanske också gillar…