SKYSKRAPOR I EUROPA
Höga och magnifika byggnader i världen

SKYSKRAPOR I EUROPA

I dem allra flesta europeiska storstädar hittar man fantastiska skyskrapor i olika former och höjder. Denna artikel kommer att handla om olika skyskrapor runt om i Europa och dem är många. Ett av dem kanske vackraste är Sveriges bidrag, Turning Torso i Malmö.

Både höga men också vackra

Till skillnad från Nordamerika, främst USA och asiatiska länder så är skyskrapor inte så pass utbredda men på dem senaste 20 åren har alltfler europiska städer börjat bygga ut enorma skyskrapor. En stor förklaring till varför Europa inte har haft ett lika stort intresse för att bygga skyskrapor är oftast städernas gamla stadskärnor där man inte vill förstöra eller beblanda äldre kulturella byggnader med moderna. Idag bygger man olika områden mer planerat än vad man gjorde för ca 100 år sedan när dem första skyskraporna började att poppa upp i New York. Anledning till att man överhuvudtaget började att bygga skyskrapor var faktiskt att det var ont om plats, något dem flesta europeiska städer inte har ett problem med. Men i takt med att befolkningen ökar i dem störa städerna kräver det också att byggandet även måste ske på höjd vilket har gjort att flera stora europiska stöder har idag enorma komplex och några av världens högsta skyskrapor.

Den allra högsta hittar man faktiskt i Ryssland där Moskva men också St. Petersburg har flera av Europas högsta skykrapor. Europas högsta skyskrapa hittar man i St. Petersburg och det skyskrapan Lachta Center som med sina 462 meter är den hösta europiska skyskrapa. Förutom i Ryssland hittar man stora komplex i London, Paris, Frankfurt och Madrid. London har förutom höga skyskrapor även väldigt vackra och sedan 2004 hittar man skyskrapan Swiss Re Buildning, eller i folkmun kallad The Gherkin, en skyskrapa som har en oval form och har vunnit flera olika designpriser. I Paris har det på dem senaste 30 åren växt fram en het ny stadsdel, La Défense, ett modernt affärsområde som enbart består av olika skyskrapor.

Både höga men också vackra

 I Frankfurt som är kanske Tysklands ekonomiska motor hittar man likaså ett enormt affärscentrum med flera skyskrapor. Skyskraporna runt om i Europa växer både i mängd men också i höjd men det finns en hel del kontroverser när det kommer till byggandet av skyskrapor, inte minst i Sverige. I Sverige och främst i storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö är det få skykrapor jämfört andra europeiska städer. Många anse att det förstör bilden av städerna och det kulturella arvet. Sedan har Sverige väldigt strikta regler och lagar som gör det svårt för byggherrar att bygga skyskrapor utan kommunernas tillåtelse. Dock kan man se förändringar, inte minst i Stockholmsförorten Kista där man hittar dem flesta It-bolag. Där har byggandet av skyskrapor ökat markant och med tanke på att Stockholms men också många andra städer i Sverige växer så kommer skyskrapor att vara ett alternativ. Men i Malmö hittar man faktiskt en av Europas och lapske världens vackraste skyskrapor, nämligen Turning Torso. Turning Torso stod klar 2005 och är ritad av den kända spanska arkitekten Santiago Calavatra. Byggnaden mäter hela 190,4 meter och gör den till Nordens högsta byggnad. Turning Torso är inte bara en byggnad för kontor utan även ett bostadshus. Turning Torso är världens första vridande skyskrapa och har fått ta emot flera priser inom design och anses vara en av världens vackraste skyskrapor.

Du kanske också gillar…