Sydneys Operan
Höga och magnifika byggnader i världen

Sydneys Operan

Ett fantastiskt operahus dök upp i staden efter att det beslutades i början av 1950-talet att staden behövde ett adekvat center för scenkonst. År 1957 vann den danska arkitekten Jørn Utzon en internationell projekttävling. Beslutet var tvetydigt eftersom konstruktionen antog en enastående teknisk komplexitet, ingenjörerna som arbetade med projektet kallade det “en svår struktur att bygga”.

Utzons projekt var unikt och därför behövdes ny teknik för konstruktion som fortfarande är under utveckling. Byggandet inleddes 1959 och det är inte förvånatsvärt att det fanns svårigheter. När den nya regeringen försökte använda stigande kostnader och konstant överlappning i politiska spel tvingades Utzon att lämna Australien.

I flera månader trodde människor att bara skalet på ett betongpodium skulle förbli en oavslutat skulptur. Projektet avslutades åe 1973 och operan öppnade samma år.  Efter invigningen har den imponerande byggnaden genomgått en serie förbättringar och ombyggnader. Det stora orgelet i konserthuset stod färdigt år 1979. År 1988 uppfördes en esplanade längs västra sidan av Cape Bennelong och 1999 tillkom en femte hall. År 2000, med anledning av de olympiska spelen, ingick byggnaden i rutten för den olympiska facklan som fördes av den australiska simmaren Samantha Riley. Efter mer än 30 år har operahuset i Sydney förvärvat en interiör efter Utzons första projekt. Utzon-hallen, förvandlad till mottagningshallen, som skapar livets arkitektens vision om detta verkliga konstverk, öppnades officiellt den 16 september 2004.

Mer information om byggnaden

Mer information om byggnaden
Mer information om byggnaden

Operahuset i Sydney täcker cirka 1,8 hektar av de 2,2 hektar mark som finns tillgängliga. Byggnaden är 185 meter lång och 120 meter bred. Den högsta delen av taket (ovanför konserthallen) är 67 meter. Taken var tillverkade av 2 194 delar prefabricerad cement. De väger upp till 15 ton vardera och hålls på plats med 350 km spänd stålkabel. Hela byggnaden stöds av 580 betongpelare, nedsänkta upp till 25 meter under vatten. Interiören och utsidan är färdigställt med rosa granit från Tarana-stenbrottet i New South Wales.

Trä användes för att dekorera rummen från två skogar i norra landet. Operahuset i Sydney ligger på platsen för Fort Macquarie Tram, som revs för att ge plats för denna nya byggnad. Sedan invigningen den 20 oktober 1973 har Sydney Opera House varit platsen för några av de mest minnesvärda opera-, teater- eller balettföreställningarna. År 1957 vann projektet för denna konstruktion den internationella tävlingen och materialiserades i en imponerande struktur. Detta är en av de mest fotograferade och berömda byggnaderna från det tjugonde århundradet.

Sydneys Operan för tursiter

Nyfikna tursiter som besöker Operan kan välja en mer komplex rundtur som också inkluderar besök bakom kulisserna, där konstnärer och artister förbereder sig för enastående prestanda. Operahuset har också en inspelningsstudio, kaféer, restauranger och barer, samt några butiker där turister kan ta souvenirer från en av de vackraste byggnaderna i världen. Byggnaden är enorm och man kommer definitivt att behöva små pauser för att verkligen njuta av platsens charm. Operahuset ändrar sitt utseende under de viktigaste händelserna i Sydney. Vivid Sydney är en show full av ljus och färg i staden Australien och operahuset skapar alltid magi. Byggnaden bär semesterkläder, färgad i tusentals mångfärgade glödlampor. Från år till år byter arrangörerna dekorationerna och showen blir en stor nyfikenhet för både turister och lokalbefolkningen.

Du kanske också gillar…