Topplista på de högsta byggnaderna i Norden
Höga och magnifika byggnader i världen

Topplista på de högsta byggnaderna i Norden

De flesta har inte koll på vilka byggnader som är höga i Norden och framför allt då inte heller vilka som är högsta.  I Norden är det inte så vanligt att bygga på höjden eftersom det finns gott om mark att bygga på. Naturligtvis finns det undantag och dessa är faktiskt relativt kända byggnader som finns runt om i de nordiska länderna.

Höga byggnader i Sverige

Turning Torso i Malmö är en sensationell byggnad eftersom den vrider sig likt en korkskruv upp mot himmeln. Byggnaden stod klar för inflyttning 2005. Just nu är denna byggnad högst i Sverige med sina 190,4 meter över marken. Turning Torso är i nuläget det tredje högsta huset med bostäder i Europa. Inom några år kommer huset halka ner på andra plats eftersom Karlatornet i Göteborg ska byggas och ska bli 245 meter högt och räknas med att vara inflyttningsklart 2024 (om tidplanen hålls). Ute på Gärdet i Stockholm hittas Kaknästornet som byggdes för att det skulle kunna sända radio och tv.

Tornet är 155 meter över marken och byggdes 1963. Tidigare gick det att åka upp till våning 28 och 30 för att fika och äta, men numera är Kaknästornet stängt för allmänheten på grund av säkerhetsskäl. Kista Science Tower finns i Stockholm och invigdes 2002 och är egentligen sex byggnader varav det högsta är på 124 meter, men räknar man med antennen som sitter på toppen är höjden 153 meter. I byggnaden finns det kontor, affärslokaler och restauranger som är uppdelat på 32 våningar. Sankta Klara kyrka byggdes år 1590 och kan knappas anklagas för att vara något nybygge och var på den tiden mycket hög byggnad då byggnaden är 116 meter på sin högsta punkt. Sankta Klara är näst högsta kyrkan i hela Skandinaven. Kyrktornet är omgivet är fyra lite mindre torn och allra högst upp på toppen av tornet finns det en spira tillverkad av smide med en tupp som är förgylld.

Höga byggnader i Sverige

Höga byggnader i övriga Norden

Näsinnuela Tower ligger i Finland och finns i Tammerfors är landets enda bidrag över höga byggnader i Norden. Tornet byggde under åren 1970–71 med 4 meter per dag sägs det, för att sluta med att bli 134 meter högt. Det går att besöka utsiktstornet och förutom att njuta av utsikten så har även en väderradar placerad på tornet som gör att tornet egentligen är 168 meter högt. Nuela är det finska ordet för nål och är mycket passande eftersom utsiktstornet skjuter upp likt en nål mot skyn från marken. Amstsygehuset i Herliv ligger nordväst om den danska huvudstaden Köpenhamn finns landets största sjukhus.

Sjukhuset byggdes 1976 och har 25 våningar, samt är 120 meter högt. Så det gäller inte vara höjdrädd om man ligger inlagd på sjukhuset och tittar på utsikten. Radisson SAS Plaza Hotel hittas i Oslo ett stenkast från centralstationen och byggdes 1986. Hotellet är 117 meter över marken och rymmer 376 hotellrum, 20 sviter och 140 businessrum. För den som är lite äventyrlig och inte är rädd för höjder finns det möjlighet att åka ända upp till toppen i en glashiss som åker upp/ner på byggnadens utsida.

 

Du kanske också gillar…