Frihetsgudinnan och Grand Canyon
Höga och magnifika byggnader i världen

USA:s mest besökta platser del 1

Då USA har mycket turister och till ytan är ett mycket stort land så finns det här mängder av sevärdheter och turistattraktioner. Några av dessa är Frihetsgudinnan och Grand Canyon, men den mest besökta platsen i USA är Times Square i New York.

Frihetsgudinnan och Grand Canyon

Frihetsgudinnan står på Liberty Island sydväst om Manhattan i New York. Den enorma statyn är 97 meter hög, men då räknas även sockeln med. Utan sockel är själva statyn 46 meter hög. Statyn tillverkades i Frankrike och gavs som en gåva till USA vid tidpunkten för det amerikanska självständighetsförklaringens hundraårsminne. Statyn skickades i delar ombord ett krigsfartyg till New York. Statyn låg i 214 lådor och det tog amerikanska arbetare ett år att få ihop statyn innan den invigdes år 1886 och tal hölls då av den dåvarande presidenten Grover Cleveland.

Frihetsgudinnan besöks av ett stort antal turister varje år men det är lite knepigare att ta sig hit än många andra turistattraktioner. För den som vill ta färjan över till Frihetsgudinnan är det smartast att köpa biljett online då väntetiderna i biljettkön i Battery Park han vara uppemot två timmar. En extra biljett köpes om man vill gå eller åka hiss upp till Frihetsgudinnans piedestal. Var beredd på säkerhetskontrollen du kommer få gå igenom innan du stiger ombord på färjan.

Grand Canyons nationalpark är med i UNESCO:s lista över världsarv och är en av världens största kanjoner. Kanjonen har bildats då Coloradofloden under mycket lång tid grävt sig ned i berggrunden. Kanjonen är 446 kilometer lång och upp till 1,6 kilometer djup. Grand Canyons nationalpark lockar runt fem miljoner besökare årligen, cirka fyra miljoner av dessa är inhemska turister. Att ta sig till Grand Canyon går att göra på olika sätt. Med helikopter är populärt och man får då landa nere i kanjonen och äta picknick. Olika helikopterpaket och flygpaket finns. Man kan även välja att åka buss till västra eller södra kanten av Grand Canyon för en heldagstur. Åker man hit på sommaren får man vara beredd på temperaturer som kan nå uppemot 50 grader.

Times Square

Times Square är en stor kommersiell korsning, turistmål, nöjesplats och stadsdel i Midtown Manhattan i New York. Times Square kallas ibland för världens korsvägar, universums centrum och världens hjärta. Times Square är den mest besökta platsen globalt då över 360 000 fotgängare passerar eller besöker platsen varje dag. Detta blir till över 131 miljoner fotgängare per år. Även om man tar bort de som bor här och jobbar här så är Times Square världens näst mest besökta turistattraktion, efter Las Vegas Strip, med strax över 39 miljoner turistbesök årligen. Här finns ett stort antal temarestauranger som Hard Rock Café, Bubba Gump och Planet Hollywood. Times Square är en mycket populär plats för shopping där butikerna ibland är en attraktion i sig. Affärerna här är oftast mycket större än på andra platser och majoriteten av butikerna har öppet till midnatt. Så vill du shoppa är Times Square en perfekt plats att besöka.

Du kanske också gillar…