Niagarafallen
Höga och magnifika byggnader i världen

USA:s mest besökta platser del 2

Runt om i USA finns det överallt attraktioner och sevärdheter som lockar mycket turister. Två av dessa är Niagarafallen och Yellowstone nationalpark.

Niagarafallen

Niagarafallen är en grupp vattenfall i Niagarafloden på gränsen mellan USA och Kanada. I Niagarafallen ingår Amerikanska fallen, Hästskofallen och Brudslöjefallen. Brudslöjefallen är den minsta av dessa medans Amerikanska fallen har en bredd på 325 meter och Hästskofallen en bredd på 920 meter. Dessa kombinerade vattenfall bildar Niagarafallen som med sin fallhöjd på 54 meter besöks av en stor mängd av turister dagligen. Det är inte ett av världens högsta vattenfall men det unika med Niagarafallen är att de är så breda, närmare bestämt 1 203 meter, och har en mycket hög vattengenomströmning. En stor del av Niagarafloden rinner dock inte genom fallen utan leds genom turbiner för att skapa el. Man är dock noga med att se till att minst 2 000 kubikmeter vatten per sekund passerar Niagarafallen.

Niagarafallen har sin början med Niagarafloden och Eriesjön. Eriesjön är den 13:e största naturliga sjön i världen, dock räknar man med att detta med tiden kommer ändras. Detta då Niagarafallen på grund av erosion en dag kommer ha tömt hela Eriesjön då sjöns botten är högre än fallen. Niagarafallen lockar omkring 25 miljoner turister årligen och det är då både på den amerikanska och kanadensiska sidan. En av de allra populäraste sakerna att göra här är att ta båtturen The Maid of the Mist. Den börjar och slutar på den amerikanska sidan, i en lugn del av Niagarafloden. Sedan passerar båten Brudslöjefallen och Amerikanska fallen för att sedan ta sig i in i vattendimma från Hästskofallen. Båtturen går att åka mellan slutet av april till början av november. Priset för en vuxen är cirka 20 dollar och för barn över 5 år cirka 11 dollar.

Yellowstone nationalpark

Yellowstone nationalpark ligger i de amerikanska Klippiga bergen och instiftades år 1872 vilket gör Yellowstone till världens äldsta nationalpark. Ytan på denna nationalpark är nästa 9 000 kvadratkilometer. I Yellowstone finns det flertalet gejsrar, varma källor och annan geotermisk aktivitet. Nationalparken är hem till en stor variation av djur däribland grizzlybjörnar, bisonoxar, hjortar och älgar. Yellowstone är listat på UNESCO:s världsarvslista sedan år 1978. Mänsklig aktivitet har funnits här i minst 11 000 år då indianerna började jaga och fiska i regionen.

År 1806 skedde en expedition i närheten då en av medlemmarna splittrades från gruppen och passerade genom nuvarande Yellowstone nationalpark. Han såg flera geotermiska aktiviteter i området och efter att ha kommit tillbaka till civilisationen beskrev han en plats av eld och svavel vilket de flesta avfärdade som vilda fantasier. År 1856 rapporterades liknande upplevelser och på 1860-talet gjordes den första stora utforskningen av området. Att besöka Yellowstone nationalpark är populärt året om men juli är den mest populära månades med nästan en miljon besökare. Nationalparken har ett turistbussystem, nio olika besökscenter och över 2 000 campingplatser. Här finns det något för alla, gejsrar, vackra sjöar och ett rikt djurliv som man ibland kan komma väldigt nära.

Du kanske också gillar…